Dolcezze/Sweetness

Sicilian brioche / Brioche col tuppo

We are in the summer and it is hot. A good thing that you can eat for cooling is granita  with brioche with “Tuppo”.
When you are far away from Sicily is hard not to be able to taste all the delights that the island offers.

With my husband, I managed to do all this.
After several attempts, we finally found the recipe for the Sicilian brioche that is right for us.

During summer time, Sicilian breakfasts must be done with granita with brioche.
An alternative use of the brioche is to eat it in the afternoon with some Italian gelato inside.
I usually eat the brioche with ice cream for lunch or dinner.

With pleasure I share the recipe with you … try it!

 



Ingredients:

  • 15.8 oz of all porpouse flour
  • 1.7 oz of vital gluten
  • 0.42 oz fresh yeast
  • 2.82 oz sugar
  • 3.5 oz butter
  • 5.30 oz milk
  • 1 teaspoon vanilla essence or a splint
  • 2 drops of orange oil
  • 2 eggs
  • 0.30 oz of salt
  • 1 egg yolk

 



Directions:

  1. All ingredients should be at room temperature.
  2. Put the yeast in the milk and let it dissolve.
  3. In a bowl put the sugar and 2 eggs.
  4. Add the milk with yeast, butter and little at a time also the flour (all porpouse and gluten).
  5. Add the vanilla extract and orange oil.
  6. Mix for 10 minutes.
  7. Add the salt.
  8. Mix for another 5 minutes.
  9. Put in a bowl the dough and cover with plastic wrap.
  10. Let rise for 8 hours.
  11. When risen make small balls of 3 oz and 0.52 oz.
  12. In a bounty put baking paper.
  13. In large balls with your thumb make a small ditch and supported the small ball.
  14. Let them rise for another 2 hours.
  15. Brush the brioche with the egg yolk.
  16. Put them in the oven for 20 minutes at 356° Fahrenheit.

 

It’s time to enjoy your brioche with “Tuppo”.

 

∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼

 

Siamo in estate e col caldo un’ottima cosa che si può gustare per rinfrescarsi è la granita con la brioche col “tuppo”.
Quando sei lontana dalla Sicilia è difficile non poter assaggiare tutte le prelibatezze che questa terra offre .

Con mio marito ci siamo attrezzati per fare tutto ciò.
Dopo vari tentativi finalmente abbiamo trovato la brioche siciliana che fa al caso nostro.

Nelle colazioni estive nelle tavole dei siciliani non può mancare la granita con la brioche.
La brioche può essere anche guestata col gelato.
Di solito col gelato la mangio per pranzo o per cena.

Con piacere condivido la ricetta con voi…provatela!

 

 

Ingredienti:

  • 250g di farina 00
  • 250g di farina manitoba
  • 12g di lievito di birra
  • 80g di zucchero
  • 85g di burro
  • 150g di latte
  • 1 cucchiaino di essenza di vaniglia o una stecca
  • 2 gocce di olio d’arancia
  • 2 uova
  • 10g di sale
  • 1 tuorlo d’uovo




Procedimento:

  1. Tutti gli ingredienti devono essere a temperatura ambiente.
  2. Nel latte mettere il lievito e fallo sciogliere.
  3. In una ciotola mettere lo zucchero e le 2 uova.
  4. Aggiungere il latte con lievito, il burro e a poco alla volta anche la farina.
  5. Aggiungere l’essenza di vaniglia e l’olio d’arancia.
  6. Impastate per 10 minuti.
  7. Aggiungete il sale.
  8. Impastate per altri 5 minuti.
  9. Mettete in una ciotala l’impasto e coprire con la pellicola.
  10. Far lievitare per 8 ore.
  11. Dopo la lievitazione fate delle palline di 85g e 15g.
  12. In una taglia mettete della carta da forno.
  13. Nelle palline grandi con il pollice fate un fossetto e appoggiate la pallina più piccola.
  14. Fatele lievitare per altre 2 ore.
  15. Spennellate le brioche col il tuorlo d’uovo.
  16. Mettetele al forno per 20 minuti a 180° C.

 

È arrivato il momento di guestare le vostre brioche col “tuppo”.

 

Advertisements

One thought on “Sicilian brioche / Brioche col tuppo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s