Pesce / Fish

Mussel au gratin / Cozze gradinate

Mussels au gratin are a delicious tasty typical southern Italian seafood appetizer.

With nice weather the food prepared with fish or shellfish are in demand.

Be careful because you cannot cook the mussels au gratin in advance and then reheat; you risk eating very chewy mussels!
If preparation in advance is needed do so, store them in the frige and cook them at the last minute.

Ingredients:

  • 0,5 pounds mussels
  • 10,60 oz of bread crumbs
  • 3,50 oz of parmesan cheese
  • 1 clove garlic
  • 1 tablespoon parsley
  • 3 tablespoons of extra vergin olive oil
  • salt to taste
  • black pepper to taste

 

Directions:

  1. Clean the mussels.
  2. In a pan, cook just the shellfish so that they open and you do not have to struggle to open them. (Kept the water that they threw the mussels)
  3. Prepare the mixture with breadcrumbs, Parmesan, parsley, oil, salt, black pepper and the cooking water from the mussels.
  4. Help yourself with spoon to fill our mussels.
  5. Place them in a baking dish and bake at 392 ° F for 15 minutes.

 

 

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Le cozze gratinate sono un delizioso antipasto di mare molto gustoso tipico del sud Italia.

Col le belle giornate i cibi a base di pesci o a base di molluschi sono molto richiesti.

State attenti perchè non potete cuocere le cozze gratinate in anticipo e poi riscaldare se no rischiare di mangiate delle cozze molto gommose.
Potete però preparale in anticipo, metterle nel frigo e cucinarle all’ultimo minuto.

Ingredienti:

  • 1 kg di cozze
  • 300g di pangrattato
  • 100g di parmigiano
  • 2 spicchi d’aglio
  • 1 cucchiaio prezzemolo
  • 4 cucchiai d’olio
  • sale q.b
  • pepe nero q.b.

Procedimento:

  1. Pulire bene le cozze.
  2. In una padella cuocere appena i molluschi in modo tale che si aprono e non dovete far fatica ad aprirle. (conservate l’acqua che hanno buttato le cozze).
  3. Tritate finemente l’aglio e il prezzemolo.
  4. Preparare il composto col pangrattato, parmigiano, prezzemolo, aglio, olio, sale, pepe nero e l’acqua di cottura delle cozze.
  5. Aiutatevi con cucchiaio per riempire le nostre cozze e mettete una leggera pressione in modo tale che l’impasto aderisca alla cozza.
  6. Seguire questo procedimento fin quando tutte le cozze sono ripiene.
  7. Mettetele in una pirofila e infornate a 200° C per 15 minuti.

 

 

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3 thoughts on “Mussel au gratin / Cozze gradinate

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