Condiments / Condimenti

Pesto alla genovese (basil pesto)

During summer time I like to prepare with so much basil the pesto. An excellent sauce, Genoese origins, pasta or omelets, sandwiches and appetizers.

The use of herbs by the Ligurian dates back to the Middle Ages, namely the mid-nineteenth century.
At that time the rich insaporivano their banquets with refined spices while the poor used these spices for soups. This tradition gave rise to the pesto, cold condiment made from basil.
Originally pesto was made with lots of garlic this influence comes from the Arab-Persian and the fact that men of the sea used as a medicine in the Aglo long periods on board ship.
In the world the pesto has achieved great popularity frazie the crews of passenger vessels and merchant ships that sailed from the port of Genoa for distant destinations.

 Ingredients:

  • 1.25 oz of basil
  • half clove garlic
  • 1 tablespoon pine nuts
  • 2 tablespoons extra virgin olive oil
  • salt to tast




Directions:

  1. Remove the basil from the plant.
  2. Remove the leaves from the stems.
  3. Wash and dry it with a towel.
  4. Put the basil along with all the other ingredients in a blender.
  5. Blend all the ingredients until all the parts are well mixed.

Your pesto is ready!

 

 

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In estate con tanto basilico mi piace preparare il pesto. Un ottimo condimento, di origini genovese, per la pasta o per omelette, panini e antipasti.

L’uso delle erbe aromatiche da parte dei liguri risale al Medioevo precisamente alla  metà del XIX secolo.
In quell’epoca i ricchi insaporivano i loro banchetti con spezie ricercate mentre i poveri usavano queste spezie per le minestre.  Questa tradizione ha dato origine al pesto, condimento freddo ottenuto dal basilico.
Originariamente il pesto veniva fatto con molto aglio quest’influenza deriva dagli arabi-persiani e dal fatto che gli uomini di mare utilizzavano l’aglo come una medicina nei lunghi periodi a bordo nave.
Nel mondo il pesto ha raggiunto una grande popolarità frazie agli equipaggi delle navi passeggeri e mercantili che dal porto di Genova salpavano per destinazioni lontane.




Ingredienti:

  • 35g di basilico
  • mezzo spicchio d’aglio
  • 1 cucchiaio di pinoli
  • 2 cucchiai di olio extra vergine d’oliva
  • sale q.b.




Procedimento:

  1. Staccare il basilico dalla pianta.
  2. Togliere le foglie dai gambi.
  3. Lavare e asciugare le foglie di basilico con un tovagliolo.
  4. Mettere il basilico insieme a tutti gli altri ingredienti in un frullatore.
  5. Frullare il tutto fin quando tutte le parti sono ben amalgamate.

Il vostro pesto è pronto!

 

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9 thoughts on “Pesto alla genovese (basil pesto)

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