Condiments / Condimenti

Besciamella

The white sauce is a prince of Italian and French cuisine.
It is an Italian recipe precisely,  Tuscan-Emilian. The sauce was called “glue sauce” consisting of milk, broth, spices and cream.
Thanks to chef Maria de ‘Medici, wife of King Henry IV, it was exported to France and, in honor of Louis de Bechameil, Marquis of Nointel, became known as “bechamel”. This noun appeared for the first time in 1651 in the book of the French culinary history, “The cusinier Français” which was later adapted into Italian town and became permanently “besciamella”.

I’m writing this recipe and you can later use in various dishes.

 



Ingredients:

  • 0,13 oz of butter
  • 2,11 cup of milk
  • 2 tablespoons flour
  • a pinch of salt


Directions:

  1. In a saucepan melt the butter.
  2. Add flour and mix well.
  3. After obtaining a creamy sauce, add gradually milk.
  4. A low heat stir your mixture until desired consistency.
  5. Your sauce is ready!

 

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La besciamella è una salsa principe della cucina italiana e francese.
Si tratta di una preparazione tutta italiana e, più precisamente, tosco-emiliana. La besciamella era detta “salsa colla” formata da latte, brodo, spezie e crema.
Per mano degli chef di Maria de’ Medici, moglie del re Enrico IV, fu esportata in Francia e, in onore di Louis de Béchameil, marchese di Nointel, prese il nome di “balsamella”. Tale sostantivo comparse per la prima volta nel 1651 all’interno del libro della storia culinaria francese, “Le cusinier Français” che successivamente fu adattato all’italiano comune e divenne definitivamente “besciamella”.

Vi scrivo la ricetta della besciamella da poter utilizzare successivamente in varie pietanze.

Ingredienti:

  • 60g burro
  • 500 ml di latte
  • 2 cucchiai di farina
  • 1 pizzico di sale




Procedimento:

  1. In un pentolino sciogliere il burro.
  2. Aggiungere la farina e amalgamare il tutto.
  3. Dopo aver ottenuto una cremina aggiungete a poco a poco il latte.
  4. A fuoco lento mescolate il vostro composto fino ad ottenere la consistenza desiderata.
  5. La vostra besciamella è pronta!

4 thoughts on “Besciamella

  1. Quello che mi piace di più della besciamella è il profumo che sprigiona mentre la si prepara. Io per aromatizzarla aggiungo anche una grattatina di noce moscata

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